Відкритий урок з хімії 9 клас
Тема Сахароза: склад молекули, поширення в
природі. Загальна схема
виробництва цукру
Мета
Навчальна: Ознайомити учнів зі складом і фізичними
властивостями сахарози, її поширенням у природі і значенням як харчового
продукту. Розглянути процес одержання сахарози з цукрового буряку.
Виховна:
·
виховувати
акуратність, спостережливість;
· прищепити інтерес до теми;
· викликати допитливість;
· привчати до культури спілкування;
· перевірити вміння використовувати
знання на практиці.
Розвивальна:
·
розвивати
уміння прогнозувати та відстоювати свою власну точку зору;
· розвивати уважність;
· розвивати пізнавальні здібності.
Обладнання й матеріали:
Періодична система хімічних
елементів Д. І. Менделєєва, таблиця «Класифікація вуглеводів», штатив з
пробірками, спиртівка або пальник, ЕОМ, розчини: сахарози, сульфатної кислоти.
Базові поняття й терміни Вуглеводи, моносахариди,
дисахариди, глюкоза, фруктоза, сахароза.
Тип уроку . Комбінований.
Методи і прийоми: словесний
(слово вчителя, колективне обговорення, доповідь), наочний (ілюстраційний
матеріал), демонстраційний (демонстрація досліду, перегляд відео),
проблемно-пошуковий (розв’язування задач, дослідження проблеми)
Структура
уроку
І. Пропедевтична практика…………………………………………………5 хв
II. Орієнтація …………………………………………………………………1 хв
III. Презентація……………………………………………………………… 9 хв
II. Орієнтація …………………………………………………………………1 хв
III. Презентація……………………………………………………………… 9 хв
1. Фізичні
властивості сахарози.
2. Хімічні
властивості й будова молекули сахарози.
3. Одержання
сахарози з цукрового буряку.
4. Застосування.
IV. Практика на прикладах………………………………………………10 хв
Демонстрація
досліду «чорний палець» (ЕОМ)
Демонстрація
Горіння цукру
Ø П.П.
Попель, Л.С. Крикля параграф 30 ст.. 175-180
Ø Граніна
Т.М. Хімія 11 клас. Плани – конспекти уроків. Видавництво „Ранок” , м. Харків
ст.. 141-146
V. Керована
практика ………………………………………………….....8 хв
Ø Ярошенко
О.Г. Перевір, як ти знаєш органічну хімію Для учнів 10-11 класів Київ ТОВ „ЛДЛ” 2000 ст 64
Ø П.П.
Попель, Л.С. Крикля параграф 30 ст.. 175-180 №270
Ø Ярошенко
О.Г. Збірник задач з хімії
VI. Незалежна практика в класі ………………………………………..10 хв
VII. Домашня самостійна робота …………………………………………2хв
І. Пропедевтична практика
VII. Домашня самостійна робота …………………………………………2хв
І. Пропедевтична практика
Робота біля дошки
Вправа №264 ст.
175
Який об’єм вуглекислого
газу виділиться при повному перетворенні 90 г глюкози на етиловий спирт під час
бродіння?
Дано 90 г х л
m (С6H12O6 ) – 90 г С6H12O6 = 2С2H5OH + 2CO2
M(С6H12O6)
– 180г/моль М-180г/моль Vm-22,4 л/моль
n = ; n(С6H12O6 )= = 0,5 моль
; V(CO2)=
Відповідь: V(CO2)=22,4 л
Тестова
перевірка знань по темі «Глюкоза»
Для відповіді необхідно записати номер завдання, а потім відповідь: літери, якими позначені правильні відповіді.
1. Серед
наведених формул сполук формулі глюкози відповідає:
а) С6Н1205;
б) С6Н1206;
в) С12Н22О11;
г)
С6Н10О5
2. До складу
молекули глюкози входять функціональні групи:
а) карбоксильна і гідроксильна;
б)альдегідна
і карбоксильна;
в) гідроксильна та карбоксильна;
г) альдегідна і гідроксильна.
3. Глюкоза
належить до класу:
а) кислот;
б)альдегідів;
в) альдегідоспиртів;
г) спиртів.
4. Глюкоза
виявляє такі фізичні властивості:
а) безбарвна рідина;
б) безбарвна кристалічна
речовина;
в) нерозчинна у воді;
г) солодка на смак;
д)добре
розчинна у воді.
5. З допомогою реакції з купрум(ІІ) гідроксидом без
нагрівання можна довести, що глюкоза виявляє властивості:
а) одноатомних спиртів;
б) карбонових кислот;
в) багатоатомних спиртів.
6. Характерною ознакою реакції взаємодії глюкози з
купрум(ІІ) гідроксидом є:
а) виділення металу;
б)поява
запаху;
в)утворення
розчину синього кольору;
г) утворення осаду червоного
кольору.
7. З допомогою реакції «срібного дзеркала» можна
довести, що глюкоза виявляє властивості:
а) багатоатомних спиртів;
б) альдегідів;
в) одноатомних спиртів;
г) карбонових кислот.
8. Характерною
ознакою реакції «срібного дзеркала» є:
а) поява запаху;
б)виділення
металу;
в)утворення
осаду червоного кольору;
г) утворення розчину синього
кольору.
9. Продуктом
молочно-кислого бродіння глюкози є:
а) вода;
б)сахароза;
в) молочна кислота;
г) етанол.
10. Продуктом
спиртового бродіння глюкози є:
а) вода;
б)етанол;
в) фруктоза;
г) сахароза.
Відповіді: (на
дошці) Самостійна перевірка
1-б
2-г
3-в
4-б,г,д
5-в
6-в
7-б
8-б
9-в
10-б
II. Орієнтація
Тема уроку – «Сахароза». (Запис в зошиті) Чому так необхідно
познайомитися з сахарозою? Тому, що це речовина, яка відіграє величезну роль у
обміні речовин у організмі людини.
(Запис на
дошці) На
сьогоднішньому уроці ви повинні дізнатися про склад, будову, фізичні властивості,
застосування, поширення у природі, хімічні властивості, зумовлені будовою, а
також специфічні властивості сахарози
Ви повинні підтвердити свої уміння: доводити будову речовини
сахарози, писати рівняння хімічних реакцій, розв'язувати задачі.
III. Презентація
IV. Практика на прикладах
Розповідь учителя. У Індії
ще 2000 років тому виробляли кристалічний цукор з очерету. Коли Олександр
Македонський дістався до індійської території, він був здивований процесом
отримання меду без використання бджіл (тобто, штучного меду з цукру).
У 1747 році німецький хімік Андреас Маргаф (Andreas
Marggraf) виявив, що цукор в цукровому буряці ідентичний такому в цукровій
тростині. Це відкриття відкрило дорогу виробництву цукру в північних регіонах –
перший цукровий завод, одержуючий цукор з буряка, запрацював в 1802 році.
Сахароза, яку ще називають
буряковим, або тростинним, цукром — найважливіша сполука з дисахаридів. Молекулярна формула її
— С12Н22О11 (запис в зошиті). Структурна формула на дошці (робота з
дошкою). У
великих кількостях сахароза міститься у буряках і стеблах цукрової тростини, а
також у березовому і кленовому соках, у багатьох плодах і овочах (робота з дошкою).
Колективне
обговорення
Фізичні властивості: сахароза
(звичайний цукор) — біла кристалічна речовина, солодка
на смак (солодша
за глюкозу), добре розчинна у воді
(при 200С -203 г речовини у 100 г води, при 100 0С- 487 г). насичений розчин має високу
в’язкість (сироп) (запис в зошиті).
Хімічні властивості. У молекулі сахарози
немає альдегідної карбонільної групи. Тому властивості відрізняються від
властивостей моносахаридів.
Гідроліз. Важлива хімічна властивість сахарози — здатність до гідролізу (при
нагріванні і наявності іонів водню як каталізатора). При цьому з однієї
молекули сахарози утворюється молекула глюкози й молекула фруктози:
С12Н22О11+ Н2О
-> С6Н12О6 + С6Н12О6
(Запис рівняння в зошит). Це підтверджує, що
молекули сахарози складаються із сполучених один з одним залишків молекул
глюкози і фруктози за допомогою атомів Оксигену. Сахарозу порівняно з
глюкозою можна розглядати ніби подвійним цукром, через що вона й належить до
дисахаридів.
Реакція з купрум (ІІ) гідроксидом. У
молекулі сахарози міститься кілька гідроксильних груп. Тому сполука, як
гліцерин і глюкоза, взаємодіє з купрум (ІІ)
гідроксидом. При добавлянні розчину сахарози до осаду купрум (ІІ) гідроксиду він розчиняється; рідина забарвлюється в
синій колір. Однак, на відмінку від глюкози, сахароза не відновлює купрум (ІІ) гідроксид до купрум (І) оксиду.
Дегідратація.
При дії на сахарозу концентрованої
сульфатної кислоти органічна сполука починає розкладатися:кислота «відбирає» у
молекул цукру молекули води.
Демонстрація досліду на ЕОМ
Робота з
підручником мал..101 ст.. 173
Н2SO4 (конц.)
С12Н22О11 12С +11 Н2О
(Запис
рівняння в зошит)
Окиснення. Повне окиснення відбувається при її горінні.
Демонстрація
досліду Горіння цукру . Цукор не горить. Проте якщо на грудочку
цукру насипати трохи попелу від цигарки і піднести запалений сірник, цукор
загориться. Попіл є каталізатором цієї реакції.
Розповідь учителя В Україні сахарозу
добувають із соку буряків. Вона не лише важливий продукт харчування — її
похідні використовуються в техніці, наприклад як пластифікатори у виробництві
пластмас. Вона застосовується також для виготовлення деяких ліків, мікстур для
дітей, сиропів тощо.
Колективне
обговорення (Робота з дошкою)
Схема виробництва сахарози із цукрового
буряка
Дифузія (Гаряча вода)
Сатурація CO2
Дефекація
CaCO3
Сa(OH)2
Випаровування
Нерозчинні солі
кальцію
V. Керована практика
Робота з
картками
У вапняному видділенні здійснюються такі перетворення :
CaCO3
CaO Сa(OH)2
CaCO3
CaO +
СO2
CaO + H2O =
Сa(OH)2
Вправа № 273 ст.180
Змішали 200 г розчину сахарози з масовою
часткою сполуки 5% і 300 г розчину сахарози з масовою часткою сполуки 20%.
Обчисліть масову частку сахарози в утвореному розчині.
Дано:
m1(С12Н22О11) -200г
W1 -5% (0.05)
m2(С12Н22О11) -300г
W1 -20%
(0.2)
W(С12Н22О11) - ?
Відповідь: W(С12Н22О11)=14%
VI. Незалежна
практика в класі
Вправа
№272 ст. 180
Яку масу сахарози потрібно взяти
для виготовлення 500 г розчину з масовою часткою сполуки 10%?
Дано:
Дано:
m(розчину) -500г
W -10%
m(С12Н22О11)
-?
Відповідь: m(С12Н22О11)
=50г
Вправа № 271 ст. 180
Обчисліть масові частки елементів у сахарозі
С12Н22О11
Відповідь:, ,
Експрес-контроль за темою «Сахароза»
1. Серед
наведених нижче формул укажіть формулу сахарози.
а)С12Н22О11; б)(С6Н10О5)n; в)С6НІ2О6.
2. Які
з наведених нижче вуглеводів утворюються при гідролізі сахарози?
а) Глюкоза; б) рибоза; в) фруктоза; г) галактоза.
3. Яку
функцію виконують вуглеводи в живих організмах?
а) Енергетичну; б) захисну; в) будівельну.
4.
Укажіть назву речовини, формула якої С12Н22О11.
а) Глюкоза; б) гексоза; в) сахароза.
5. Серед наведених нижче речовин укажіть
природний полімер:
а) целюлоза; б) глюкоза; в) етиловий спирт.
6. Реактив, за
допомогою якого можна визначити наявність крохмалю в досліджуваній речовині:
а) амоніачний
розчин аргентум(І) оксиду;
б) розчин
сульфатної кислоти;
в) спиртовий
розчин йоду.
Відповіді: (на дошці)
1 – а
2 – а,в
3 – а
4 – в
5 – а
6 - в
VII. Домашня
самостійна робота (на дошці)
·
П.П. Попель, Л.С. Крикля параграф 30 ст..
175-180
Середній
рівень Вправа № 271 ст. 180
Достатній і
високий рівні Вправа №274 ст. 180
Немає коментарів:
Дописати коментар